In de praktijk

leven op gevoel

7 tips om beter naar je gevoel te luisteren

Alles wat op deze site geschreven wordt gaat over leven op gevoel, niet voor niets is dit daarom zelfs de titel van deze website. Een uitgebreide beschrijving van wat dit inhoud en waarom dit van belang is, zal ik daarom in dit stuk achterwege laten. Wel zal ik hier een korte opsomming geven van een aantal praktische dingen waarop je kunt letten om meer naar je gevoel te kunnen luisteren.

1. Goede nachtrust

Natuurlijk is het algemeen bekend dat slapen belangrijk is ter voorkoming van allerlei lichamelijke en psychische problemen, maar ook energetisch is een goede nachtrust van belang. Zo worden ‘s nachts de ervaringen van de dag verwerkt, maar ook is het voor gidsen makkelijker om ons te bereiken als we slapen. Dit is bijvoorbeeld waarom je midden in de nacht wakker kunt worden met een super goed idee of dat een oplossing voor een probleem waar je mee rond loopt ‘toevallig’ in een droom aan de orde komt.

Maar wat houdt een goede nachtrust in? Wat betreft de lengte is er geen algemene ideale duur aan te geven, omdat dit van meerdere factoren afhankelijk is. Zo heeft de ene persoon per definitie meer slaap nodig dan een ander, maar ook je manier van leven en instelling maken dat je meer of minder nachtrust nodig hebt en zelfs de fase waarin je zit of de gebeurtenissen van de dag zijn van invloed. In het ideale geval wordt je daarom uit jezelf wakker, zonder wekker of andere verstoring van buitenaf.

Maar eigenlijk is het belangrijkste voor een goede nachtrust, dat je zo min mogelijk beïnvloed wordt door negatieve energie. Om verfrist en uitgerust wakker te worden is het bijvoorbeeld nodig dat de positieve energie goed doorstroomt om op die manier je lichaam fysiek en energetisch de kans te geven te herstellen. Daarnaast wordt ook de hulp van je gids verstoord door de aanwezigheid van negatieve energie. Daarom is het belangrijk om jezelf energetisch te schonen van negatieve energie voordat je naar bed gaat, en jezelf ook te beschermen tijdens je slaap.

2. Goed eten

Goed eten is voor velerlei uitleg vatbaar, zo wordt er uiteraard mee bedoeld, dat het gezond is voor je lichaam, in zowel de voedingsstoffen als de energie die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden, maar daarnaast heeft het nuttigen en bereiden van een goede maaltijd nog meer voordelen.

Het moderne leven is vaak hectischer, drukker en gehaaster dan eigenlijk goed voor ons is, probeer daarom van een goede maaltijd ook een dagelijks terugkerend rustpunt te maken, waarbij je uiteraard tot rust kunt komen, maar waarin ook tijd is om een goed gesprek te hebben met mede huisbewoners, de dag door te nemen of nieuwe plannen te overdenken. Ook het zelf bereiden van de maaltijd brengt veel. Naast het feit dat zelf bereidde maaltijden vaak gezonder zijn, maakt het fysieke werk ook dat je beter geaard bent en dat je je hoofd leeg moet maken om je volledig te kunnen concentreren op het kookproces, waardoor je de hectiek van alle dag even los kan laten. Bovendien geeft het veel voldoening als je ergens je best voor doet en maak je er een bewuste keus mee om goed voor jezelf te zorgen omdat je dat waard bent.

Een laatste punt met betrekking tot goed eten zou je eigenlijk breder moeten zien dan alleen eten. Vanuit het grote overzicht gezien is het leven wat je nu op aarde leeft maar kort, naast het feit dat je daarom je best zou moeten doen om zoveel mogelijk te leren tijdens je verblijf, voor groei van de ziel (zie ook: Waarom zijn we op de aarde?), is het ook belangrijk te genieten van het leven op de aarde. Ook al is het zeker geen straf om na je fysieke dood naar het licht te gaan, waar liefde alles omvattend en leed niet-bestaand is, toch zijn er ook dingen die je er zult moeten missen zonder fysiek lichaam. Lekker eten is er daar een van, net als de wind door je haren en de zon op je huid voelen en zo zijn er zeker meer dingen te bedenken. Geniet daarom zoveel als mogelijk van je fysieke aanwezigheid op de aarde.

3. Ontspannen

Voortbordurend op het onthaasten door het nuttigen van een goede maaltijd, is het belangrijk meer ontspanning te zoeken. Dit kun je op vele manieren bereiken en iedereen kan voor zich uitzoeken wat voor hem of haar werkt, maar probeer het een bewuste keus te laten zijn om er tijd voor vrij te maken. Van een boek lezen tot strijken en van een lekkere warme douche tot een filmpje kijken, alles is goed zolang het maar ontspant en geen verplicht karakter heeft. Zowel lichamelijk, geestelijk als energetisch is dit van belang. Op energetisch vlak kan het, naast ontspanning, meer brengen, als je er voor zorgt dat tijdens deze ontspannen activiteit er bovendien geen afleiding is van muziek, beeld of andere verstoring, waardoor je meer open staat voor ingevingen of hulp van je gids of begeleider of zelfs van je ziel.

Maar de meest effectieve manier van ontspannen is meditatie. Tijdens de meditatie wordt er een directe verbinding aangelegd met het licht. Deze verbinding kan op meerdere manieren bijdragen aan je fysieke, geestelijke of energetische gesteldheid. Zo brengt het lichamelijke ontspanning, doordat de energiesystemen van het lichaam opgeladen worden met positieve energie en kunnen zelfs energetische blokkaden verholpen worden. Ook kun je op die manier je bewuste leeg maken en even volledig los komen van je dagelijkse sores en problemen, waardoor het geestelijke ontspanning brengt en wordt het zelfs mogelijk ervaringen uit het verleden te verwerken. Maar via deze directe verbinding kun je ook informatie ontvangen; ingevingen, adviezen of ideeën, die je kunnen helpen in het dagelijks leven of bij je taak op de aarde. Omdat meditatie een zeer belangrijk onderdeel van leven op gevoel is, wordt er tijdens veel activiteiten aandacht aanbesteed. Meer over het belang van mediteren is daarom te lezen bij de activiteit: Regeneratie en meditatie.  Zelf op een zuivere manier mediteren is mogelijk tijdens de geleide meditatie.

4. Trilling verlagende activiteiten stoppen

Zoals te lezen is in het artikel: De energetische wereld, is het belangrijk je persoonlijke trilling zo hoog mogelijk te houden, bijvoorbeeld om het op die manier mogelijk te maken in contact te komen met onze energetische begeleiders. Helaas zijn er veel dingen in ons dagelijks leven waardoor je persoonlijke trilling verlaagd wordt. Een veel besproken onderwerp op deze site is uiteraard beïnvloedende negatieve energie, waarvoor de remedie het energetisch schonen is, maar er zijn ook ogenschijnlijk simpelere dingen die trilling verlagend zijn of werken, waarvoor vaak een eenvoudigere oplossing is.

In een dergelijke opsomming staan het gebruik van alcohol en drugs met stip bovenaan, snel gevolgd door roken en het gebruik van bepaalde medicijnen. Deze substanties zijn naast trilling verlagend, bovendien verdovend en afleidend van problemen en issues in je leven waardoor je er i.p.v. naar te kijken, om het op te lossen, voor weg vlucht. Daarnaast zijn zij ook een probleem voor de gezondheid, waardoor je tijd op de aarde verkort wordt en daarmee de mogelijkheid voor groei van de ziel verkleind wordt. Als klap op de vuurpijl hebben zij ook nog eens een verslavend karakter, waardoor het niet alleen moeilijk is om er van af te komen, maar je ook beperkt raakt in je vrije wil en daarmee in het leven op gevoel.

Ook negatieve emoties, als jaloersheid, zelfmedelijden, ontevredenheid, wraakgevoelens, boosheid, angst, en zelfs verdriet, zijn trilling verlagend. Probeer deze emoties daarom zoveel mogelijk te voorkomen, al moeten we niet vergeten dat de laatsten uit dit rijtje ook emoties zijn die bij het leven horen en daarom nooit helemaal uitgebannen zouden moeten worden (meer hierover in: De invloed van energie). Verder kan de opsomming van trilling verlagende activiteiten gecompleteerd worden met: Harde muziek, drummen, stress, ruzie, liegen, bedriegen, oneerlijkheid, je zorgen maken, onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen.

5. Jezelf zijn

Leven op gevoel is alleen mogelijk als je jezelf kunt zijn. Dit klink misschien logisch, maar in de praktijk komt het vaak voor dat we niet onszelf zijn en in principe is dat ook niet zo heel erg als dat de uitzondering vormt, zodra je je bijvoorbeeld in het openbare leven begeeft. Helaas is dit in de huidige maatschappij soms noodzakelijk, maar zorg dat je op zijn minst in je persoonlijke omgeving volledig jezelf kunt zijn.

Niet jezelf zijn is: als wat je denkt en wat je wilt, niet hetzelfde is als wat je zegt en wat je doet. Bijvoorbeeld omdat je jezelf beter wilt voordoen dan je eigenlijk bent of te onzeker bent om uit te durven komen voor je mening als daar naar gevraagd wordt. Voor even kun je dit volhouden, maar dit is niet houdbaar op langer termijn. Het is een onnatuurlijke en krampachtige manier van leven waarin je continu gefocust moet zijn op hoe je jezelf wilt profileren en over wilt komen op anderen. Dit is een zeer mentaal leven en het tegenovergestelde van leven op gevoel.

Omdat jezelf kunnen zijn zo belangrijk is, is het vanuit energetisch oogpunt gezien niet mogelijk samen te leven met een partner waarbij je niet volledig open en eerlijk en jezelf kunt zijn. Daarnaast is het voor iedereen die zich op energetisch vlak wil ontwikkelen aan te raden op z’n minst één persoon te hebben waarbij je echt jezelf kunt zijn, een gelijkgestemde met wie je je ervaringen en interesses kunt delen, iemand waarmee je goede diepgaande gesprekken kunt hebben, waarbij echt geluisterd wordt naar elkaar en je op die manier elkaar verder kunt helpen in je leven of op het energetische pad.

6. Positief denken

Gedachten kunnen je breken of maken. Clichés zijn vaak gebaseerd op waarheid, dus om er nog maar een in te gooien: je bent wat je denkt. Energetisch gezien is dit precies wat er gebeurd, hoe negatiever je denkt, hoe negatiever je bent en des te lager je trilling zal worden, waardoor je weer negatiever wordt, een vicieuze cirkel. Positief denken in de praktijk is vaak echter eenvoudiger dan je zou denken, zeker als je weet waar je op kunt letten, daarom hierbij een aantal tips.

Niet invullen; Dit is vaak aan de orde als het gaat om de ideeën, meningen, gevoelens en zelfs wensen van anderen. Niemand weet wat een ander denkt, zodra je dit gaat invullen, is de kans groot, zeker als je (nog) niet goed in je gevoel zit en onder invloed van negatieve energie, dat je het negatief zult invullen. Een makkelijke manier om dit om te draaien is door er niet van uit te gaan, maar er naar te vragen bij de ander. Vaak zul je zien dat de ander helemaal niet zo negatief reageerde of dacht als je verwacht had. En is die ander wel zo negatief, dan weet je dat dit niet een persoon is die jou in de toekomst gaat helpen positief te zijn.

Niet overdrijven; Maak dingen niet erger dan dat ze zijn. Natuurlijk is het niet leuk als er iets niet goed gaat, maar het betekent meestal ook niet dat heel je dag verpest is. Niet generaliseren: woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ zijn vaak helemaal niet van toepassing, maar maken wel dat opties volledig uitgesloten worden of dat je onnodig voorbarige conclusies trekt. Leg jezelf geen negatieve labels op; Ik ben nou eenmaal onhandig, dom, warrig enz. Gebruik dergelijke labels niet over anderen maar zeker ook niet over jezelf, de eerste keer is het misschien als grapje of als excuus, maar op een gegeven moment ga je er zelf in geloven en wordt het steeds moeilijker om er van af te komen, en omdat je er geen moeite meer voor zult doen zal het een self fulfilling prophecy worden. Focus op de dingen die wel goed gaan; iedereen maakt fouten en er kan altijd iets misgaan, maar blijf daar niet in hangen en focus je juist op alles wat wel goed gaat. Wees niet te streng voor jezelf; fouten maken is menselijk, perfect bestaat niet en besef ook dat als je er iets van geleerd hebt, het dus niet voor niets geweest is.

Relativeren: Bedenk dat er altijd ergere dingen hadden kunnen gebeuren dan wat jou zojuist is overkomen. Probeer altijd het positieve te zien; Elk nadeel heeft zijn voordeel, zoek er naar. Niemand zal tegenspreken dat het niet fijn is je been te breken, maar hierdoor krijg je wel automatisch de rust die je zo hard nodig had. Denk in mogelijkheden i.p.v. problemen; Als je iets wilt bereiken heeft het geen nut om je volledig te verdiepen in wat er allemaal niet mogelijk is, ga juist zoeken naar wat er wel mogelijk is, maar let er wel op dat wat je wilt bereiken realistisch is. Bedenk ook dat zodra je meer op het energetisch pad gaat begeven en je meer open staat voor begeleiding, je automatisch ook meer hulp gaat ontvangen vanuit het licht, waardoor je steeds meer kunt vertrouwen op het feit dat alles goed komt.

7. Zorg voor zoveel mogelijk vrijheid in je leven

Een goed begin om meer vrijheid in je leven te krijgen is al eerder aan bod gekomen, namelijk zoveel als mogelijk ‘jezelf zijn’. Maar er zijn meer dingen waarop je kunt letten om meer vrijheid in je leven te creëren.

Regels, we houden er niet van, kinderen haten ze en doen er alles aan om er onder uit te komen. Maar is dat echt zo, houden we niet van regels? In de praktijk maken we namelijk allerlei regels voor ons zelf. Want dat is nou eenmaal makkelijker dan bij alles wat je doet, na te moeten denken of er steeds opnieuw besluiten of beslissingen over te moeten nemen. Om op gevoel te kunnen leven is het echter belangrijk dat je jezelf zo min mogelijk regels op legt, want elke regel waar je jezelf aan verplicht te houden, maakt dat je op dat vlak niet meer naar je gevoel kunt luisteren. Echter is het ook niet nodig steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Als je voor je zelf merkt dat iets goed werkt voor je, is het logisch dat je het vervolgens op die ene manier gaat toepassen. Let er alleen wel op, dat je jezelf de ruimte gunt om hiervan af te wijken, als het in de praktijk beter uitkomt of je het gevoel hebt dat dit nodig is. Ditzelfde geldt overigens voor overtuigingen, aannames en vooroordelen. Probeer deze daarom zoveel mogelijk op losse schroeven te zetten en regelmatig na te gaan of ze nog wel nodig zijn.

Hieruit voortvloeiend kun je het ook breder trekken, en stellen dat verplichtingen in het algemeen het leven op gevoel tegenwerken, en dat je deze daarom zoveel als mogelijk zou moeten verminderen in je leven. Verplichtingen zijn er echter in vele vormen, van een vaste van 9 tot 5 baan tot 3 keer in de week sporten en van het aangaan van een hypotheek tot het onderhouden van sociale contacten. Allemaal algemeen geaccepteerde dingen in onze maatschappij, maar die je langzamerhand helemaal vastleggen in je leven en het leven op gevoel op die manier haast onmogelijk maken. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk en ook niet altijd nodig om deze verplichtingen helemaal af te zweren, maar verminderen is vaak wel mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor een kleiner huis, met een lagere of zelfs flexibele hypotheek, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt part-time te gaan werken. Sociale contacten zijn leuk, maar kies voor jezelf zodra het je te veel wordt en neem bijvoorbeeld sneller afscheid van mensen als blijkt dat jullie eigenlijk uit elkaar gegroeid zijn, bijvoorbeeld door verandering in trilling en je het steeds meer als opgave, dan als een leuke ontmoeting gaat zien. Dit zelfde kan trouwens even goed voor familieleden gelden.

Als je het vanuit energetisch standpunt bekijkt en je beseft dat we op de aarde zijn voor de groei van de ziel, kun je ook stellen dat alles wat hier niet aan bijdraagt dus eigenlijk bijzaak is. Een diepgaand gesprek met een goede vriend of vriendin is in dat opzicht waardevoller dan een oppervlakkig feestje met een grote vriendengroep. En van variërend werk, waarbij je steeds in nieuwe situaties komt, kun je meer leren dan dagelijks verplicht voor een ongeïnteresseerde sacherijnige baas hetzelfde truckje op te voeren. Aan dit rijtje kun je ook materialisme toevoegen, is het voor de groei van je ziel echt belangrijk in een grote glimmende nieuwe auto rond te rijden of de nieuwste iPhone te hebben? Hoe meer je gaat leven op gevoel, hoe meer je erop gaat vertrouwen dat juist dat wat je nodig hebt om zoveel mogelijk te kunnen leren tijdens je aardse leven, als vanzelf op je pad komt, hoe belangrijker het wordt dat je ruimte in je leven hebt om hierop in te kunnen springen. Zorg daarom dat je niet langer geleefd wordt, maar probeer ruimte te creëren in je leven, om passies te volgen en te kunnen leren van de dingen die op je pad komen. Go with the flow.

De 7 genoemde punten in dit artikel vormen een goed startpunt om op een bewuste manier te beginnen meer naar je gevoel te luisteren, maar om jezelf echt de mogelijkheid te geven volledig op gevoel te leven, door in contact te komen met je persoonlijke gids of begeleider en door harmonie tussen ziel en geest te bereiken en jezelf open te stellen voor de informatie vanuit het licht, is het daarbij noodzakelijk jezelf en je omgeving energetisch te schonen van negatieve energie. Meer hierover is te lezen in het artikel: Leven op gevoel. Zelf energetisch leren schonen is mogelijk via de introductiecursus.

Karin
Overzicht van alle artikelen in deze rubriek: