Waarom zijn Wij op de Aarde?

Incarnatie van de ziel en geest

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, bij deze direct het antwoord: Om te groeien. Dit antwoord roept echter juist meer vragen op, want hoe dan? en waarom? En wat kan er groeien? In dit artikel zal ik proberen hier meer duidelijkheid over te verschaffen. Om dit onderwerp te kunnen bespreken moeten we eerst naar wat algemene begrippen vanuit de energetische wereld kijken.

Wie zijn wij?

De mens bestaat uit meerdere ‘onderdelen’, zo hebben we een fysiek lichaam, maar ook energetische delen. Onze belangrijkste energetische delen zijn de geest en de ziel. Hierdoor komen we meteen op een antwoord van één van de eerder genoemde vragen: Het zijn de ziel en geest die kunnen groeien. Een logische vervolgvraag is dan: Waarom is het belangrijk dat de geest en ziel groeien? Om dit te kunnen beantwoorden moeten we eerst meer weten over de ziel en geest.

De ziel en geest

De ziel is een energetische bestaansvorm die steeds opnieuw kan incarneren, waarbij hij door de ervaringen steeds meer zal ontwikkelen, groeien en in trilling kan verhogen. De geest incarneert over het algemeen slecht één keer. Hierdoor komt de ziel met voorkennis naar de aarde, terwijl de geest helemaal nieuw is. Alles wat de geest kan en weet, is geleerd tijdens dit ene verblijf op de aarde. De geest (het bewuste) heeft daarom in principe geen herinnering aan vorige levens of een taak die hij heeft meegekregen voor zijn verblijf op de aarde. De ziel (het onderbewuste) heeft deze kennis wel. Dit geeft aan waarom het luisteren naar je gevoel, je onderbewuste, zo belangrijk is. Lees hierover ook meer in het artikel: De energetische wereld.

Groei van de ziel

Ook al is voor iedereen de hoofdtaak hetzelfde, namelijk de groei van de ziel, kan dit voor elke ziel op een andere manier bewerkstelligd worden. Zo komen sommigen naar de aarde om trauma’s te verwerken en zijn er anderen die karma in te lossen hebben, maar verreweg de meesten van ons zijn hier om te ervaren en op die manier te leren. De aarde wordt daardoor ook wel een ervaringsplaneet genoemd. Sluit jezelf daarom ook niet af van de wereld, maar ga er op uit, want van elke ervaring leer je en kun je groeien.

Leven op gevoel

Belangrijk onderdeel van ervaren is het nemen van beslissingen en het maken van keuzes. Op die momenten is het daarom van belang om af te gaan op het gevoel, omdat de ziel op de hoogte is van wat er geleerd zou moeten worden tijdens het verblijf op de aarde. Als je op gevoel leeft zal je als vanzelf precies die dingen ervaren waarvan je als ziel en geest het meest kunt leren. Op die manier haal je dus het meeste uit je verblijf op de aarde. Dit betekent overigens niet persé dat je dan een makkelijk leven hebt, de weg waarop je het meeste leert is vaak juist niet de makkelijke weg. Meer hierover is te lezen in: Voelen vs bedenken en Leven op gevoel.

Gidsen

Om ons te steunen tijdens ons verblijf op de aarde krijgt iedereen een gids toegewezen. Meestal is dit een geest die zelf ook al eens op de aarde is geweest en dus weet hoe dat is. Daarnaast is hij net als de ziel op de hoogte van wat het zieledoel is, waardoor hij in staat is je op het juiste pad te houden. Ook voor contact met de gids geldt dat je goed in je gevoel moet zitten om ingevingen te kunnen ontvangen om de juiste keuzes te maken en beslissingen te nemen.

Contact met je gids

Zodra je je op een meer bewuste manier op het energetisch pad gaat begeven, je steeds beter in je gevoel komt en je niet langer laat beïnvloeden door negatieve energieën, kan ook het contact met je gids veranderen. Naast het feit dat je je steeds meer bewust wordt van de hulp die je ontvangt en steeds meer open staat voor de begeleiding, kan het zo zijn, indien dit de bedoeling is, dat je ook echt leert communiceren met je gids, bijvoorbeeld door vragen te stellen, waarop je het antwoord dan van binnen in je hoofd ‘hoort’, maar pas hiermee op en zorg dat je zeker weet dat de informatie daadwerkelijk van je gids afkomstig is. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een andere of zelfs meerdere gidsen krijgt toegewezen, omdat je dit nodig hebt op je pad. Tevens is het mogelijk een geest uit een vorig leven te verwerven die jou kan ondersteunen, duidelijk is dat er veel mogelijk is in de energetische wereld.

De valkuil

De grootste valkuil voor de fysiek aanwezige mens is echter ‘ego’. Hier is sprake van als de ziel en geest niet in harmonie zijn, maar de geest de overhand heeft. Dit uit zich bijvoorbeeld in een oppervlakkig leven, altijd de makkelijkste weg kiezen of verzanden in de details van het leven. Hoe zonde is het, als je aan het eind van je leven tot de conclusie komt dat je eigenlijk niets of te weinig hebt geleerd van je zijn op de aarde. Natuurlijk heeft iedereen geld nodig om te kunnen bestaan, maar maak dit niet het grootste goed in je leven, het is slechts bijzaak. Van een diepgaande omgang met anderen kan zowel jijzelf als de ander veel leren, maar al je tijd steken in contact onderhouden met oppervlakkige vrienden omdat het zo hoort of slechts voor de lol of om populair gevonden te worden, is zonde van je kostbare tijd op aarde. Dit zijn zo maar wat voorbeelden.

Kies voor jezelf

Zodra je verder op het energetisch pad bent en je meer in harmonie komt met de ziel, zal je als vanzelf gaan merken dat je deze zaken steeds minder interessant gaat vinden en dat je eindelijk gaat kiezen voor jezelf. Zorg er voor dat je niet langer geleefd wordt, maar dat je zelf de leiding over je leven krijgt. Breng momenten van rust in je leven. Zorg voor zo min mogelijk verplichtingen, wees flexibel en laat je leiden naar waar het leven je brengt. Focus niet op wat je allemaal niet hebt, maar waardeer wat je wel hebt. En het belangrijkste: neem de tijd voor jezelf en je energetische ontwikkeling, want dat is waarom je hier nu op de aarde bent.

Meer weten?

Omdat werken aan jezelf voor groei van de ziel zo belangrijk is, vormt dit de hoofdzaak van de cursussen en workshops die ik organiseer. Om hier aan deel te kunnen nemen, dien je vertrouwd te zijn met de basis principes van de energetische wereld. Zelf starten op je energetisch pad is daarom mogelijk via de introductiecursus. Bekijk ook de overige artikelen in deze rubriek om meer te weten te komen over de energetische wereld:

Karin